Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στη Βουλή η αγωνία του επαγγελματικού κόσμου της Κρήτης για την επιβίωση

Με την μορφή Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης και Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, κατέθεσαν, όπως είχαν δεσμευτεί, τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων της Κρήτης για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη συγκράτηση του πληθωρισμού, οι οποίες με τη σειρά τους θα ευνοήσουν τη διατήρηση της ρευστότητας στις αγορές και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 3/6, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Κρήτης, τα Επιμελητήρια Κρήτης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Τμ. Ανατολικής Κρήτης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ν. Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης ν. Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, διοργάνωσαν σύσκεψη με τους Βουλευτές Ηρακλείου, με στόχο την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το επιχειρείν. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν παρουσιάσει τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίες ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις αντίστοιχες των φορέων, τονίζοντας ότι, παρά το ότι έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες προς την Κυβέρνηση, αγνοούνται επιδεικτικά.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους Υπουργούς, σχετικά με το εάν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των επαγγελματικών φορέων της Κρήτης.

Ο Μ. Θραψανιώτης

Στην συνάντηση πήρε μέρος  ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης.

Στην τοποθέτηση του ο Μανόλης Θραψανιώτης, αφού τόνισε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις και ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν κατατεθεί με Ερωτήσεις και Αναφορές από τους Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τους αρμόδιους υπουργούς, επικεντρώθηκε στην συνέχεια στον νομό Λασιθίου και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι αποτελεί δυστυχώς τεράστιο θέμα το δημογραφικό και αρνητική εξέλιξη η μείωση του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο. Αρνητική εξέλιξη αποτελούν και οι φήμες για μείωση του πληθυσμού στο νομό Λασιθίου συγκριτικά με τους άλλους νομούς της Κρήτης.

Έκανε σύγκριση μεταξύ Ρεθύμνου και Λασιθίου όσον αφορά την συμβολή της ανώτατης εκπαίδευσης στην αύξηση του πληθυσμού του Ρεθύμνου και την αρνητική επίπτωση της μείωσης του πληθυσμού στο Λασίθι εξαιτίας της εμμονικής άρνησης της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Λασίθι.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στα οικιακά τιμολόγια, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην αγροτική οικονομία. Χαρακτηριστικά ανέφερε σαν παράδειγμα τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, που αδυνατεί να πληρώσει την κατανάλωση του ρεύματος από τις γεωτρήσεις.

Τόνισε ότι η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση της ΝΔ, εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης, των παιχνιδιών που παίζονται στο χρηματιστήριο της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το  ακριβό φυσικό αέριο και την ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το περιβάλλον και τις ΑΠΕ που είναι σε διαβούλευση, τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για επέκταση σε ήπιες μορφές ΑΠΕ όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες σε σπίτια, δημόσια και δημοτικά κτήρια και αγροτικές – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Έκλεισε λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και στην γειτονιά μας, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας βάζει σε κίνδυνο ανάφλεξης το Αιγαίο και τα Βαλκάνια και ότι η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους πληθυσμούς σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί